Teun, 9 jaar

Tot zijn vierde jaar was Tim een rustig manneke, al had hij veel kno-problemen. Maar vanaf zijn vierde jaar werd hij steeds drukker, zowel thuis als op school. Ook poepte hij regelmatig in zijn broek en had hij onverklaarbare driftbuien.

Zijn ouders hadden op eigen houtje al veelvuldig geëxperimenteerd met voeding: dan lieten ze weer dit weg, dan weer dat, maar niets hielp afdoende. Ze werden door de huisarts naar het Pelsser RED Centrum gestuurd voor verder onderzoek.

Toen de ouders van Teun na het volgen van het RED-dieet weer op consult kwamen, waren ze zeer enthousiast. Het ging zo goed met Teun, vertelden ze; hij was een ander kind geworden. Aan de hand van de vragenlijsten bleek echter dat het helemaal niet zo goed ging. Eigenlijk was er niets veranderd aan zijn gedrag en voldeed Teun nog steeds aan de criteria voor ADHD. Ook de leerkracht merkte geen verschil. Uit het onderzoek bleek dus dat de voeding niet de oorzaak was van de gedragsproblemen van Teun.

Zonder het PVG-onderzoek waren de ouders waarschijnlijk nog heel lang doorgegaan met het weglaten van diverse voedingsmiddelen uit het dieet van Teun. Maar dankzij de onderzoeksprocedure bleek dat de problemen van Teun niet door de voeding veroorzaakt werden en dat hij gerust weer alles mocht eten. Ook bleek uit het onderzoek dat het heel goed mogelijk was dat de problemen veroorzaakt werden door leerstoornissen of leerproblemen. De ouders van Teun kregen bij het eindgesprek het advies mee om in overleg met de school verder onderzoek te laten doen naar de intelligentie van Teun en naar de mogelijke aanwezigheid van leerstoornissen.

Deskundig onderzoek is dus ook heel belangrijk om te voorkomen dat kinderen ten onrechte allerlei beperkingen in hun voeding krijgen opgelegd.
Print Friendly, PDF & Email